24 Saatlik İdrar Toplama Kuralları

Doktorunuz 24 saatlik idrarda bazı testler istemiş ise idrarın tam ve doğru olarak toplanmış olması ve tamamlandıktan sonra derhal çalışılacak laboratuvara teslim edilmesi sonuçların güvenirliğini etkilediğinden aşağıdaki kurallara uyunuz:

1. Genel kurallar:

Yirmidört saatlik idrar toplamaya başlayacağınız sabah uyandıktan sonra ilk idrarınızı tuvalete boşaltın, saati not edin (örneğin sabah saat 08:00), şimdi boş bir mesaneniz ve boş bir toplama kabınız var.
Bu andan itibaren tüm idrarınızı gündüz ve gece boyunca, dikkatlice toplama kabına biriktirin. Ertesi sabahki ilk idrarınızı da (örneğin ertesi sabah saat 08:00'deki idrarınız) toplama kabına ekleyerek, idrar toplama işlemini tamamlayınız.
Son idrarı yaptığınız saat ile bir önceki günkü başlama saati arasındaki fark 5 - 10 dakikadan fazla olmamalıdır. Eğer bu saatten önce idrar yapmak zorunda kaldıysanız, 1-2 bardak su içerek, toplamanız gereken son saatte mutlaka idrar vermeye çalışınız.


Şimdi boş bir mesaneniz ve dolu bir idrar kabınız var.

İdrarın tamamını bekletmeden laboratuvara getiriniz.

·   Cuma ve Cumartesi günleri 24 saatlik idrar toplamayınız.

·   3-5 litrelik temiz ve kuru bir kap temin ediniz. Su için kullanılan pet şişeler en uygunudur. Kola, deterjan gibi maddelerin konmuş olduğu kaplar  kesinlikle uygun değildir.

·   Biriktirme süresince evin en serin yerinde, karanlık bir ortamda tutunuz.

·   İdrar toplama kabını siyah, ışık geçirmeyen bir poşet içinde hastaneye getiriniz.

·   Size önerilen diyet varsa dikkatlice uygulayınız.

·   Toplanacak idrara koruyucu madde eklenmesi gerekiyor ise  laboratuvar size bunu temin edecek ve hazırlayacaktır.

·   İdrar toplama sırasında size koruyucu bir madde verildi ise:
    ** Bu maddeler yakıcıdır! Çocuklardan uzak tutunuz.
         Elinize temas ederse derhal  bol su ile yıkayınız.   
         Dikkatlice açarak, toplama kabına yavaşça boşaltınız.
         Her idrar ilavesinde tüm idrarı karıştırınız.

·   Birinci idrar toplama kabı dolarsa, başka idrar toplama kabına geçtiğinizde bir önceki kapta bulunan idrarın yaklaşık yarısını da bu kaba karıştırınız.



2. Çocuklarda (0-3 yaş) idrar toplanması

Üretra (idrarın geldiği delik) etrafını temizleyiniz. Laboratuvarımızdan temin edeceğiniz idrar toplama torbalarından (ağzı yapışkan kağıt ile kapalı, tek kullanımlık, steril plastik torbalar) birinin yapışkan bandını açarak üretra etrafına düzgünce yapıştırınız. Torbayı yerinden oynatmadan çocuk bezi bağlanıp, giysileri giydirilip kendini rahat hissetmesi temin edilir. Sık sık kontrol edilerek, her seferinde dolu torbadaki idrar yukarıda bahsedilen kurallar içinde temin edilen saklama kabına eklenerek yeni bir torba takılır. Lütfen yukarıda belirtilen kuralları dikkatlice okuyarak eksiksiz uygulayınız.
3. Diyet
Bazı testler için idrar toplanması istendiğinde tükettiğimiz yiyeyecekler de önem taşır.
Bu nedenle, ilgili testlerin karşısında gösterilen yiyeceklerin tüketilmesi idrar toplamaya başlamadan 3 gün önce kesilmelidir.

4-HIAA : Alınmamasına özen gösterilmesi gereken gıdalar; muz, kivi, domates, ceviz, fındık ve fenotiazin içeren ilaçlar.
HİDROKSİPROLİN : Jelatin ve kollajen içeren gıdaların ( et ve et ürünleri, et suları, jöleli ve protein içeren gıdalar ) C vitamini, aspirin ve benzeri ilaçların alınmasından kaçınılmalıdır.
VMA, METANEFRİNLER : Alınmamasına özen gösterilmesi gereken gıdalar; vanilyalı besinler, çikolata, muz, çay, kahve gibi gıdalar, portakal, limon gibi meyveler, aspirin, propanaol içeren ilaçlar, aldomet gibi tansiyon ilaçları. Bu testler için idrar toplama esnasında akut stres ve ağır egzersizden (koşma vs.) kaçınılmalıdır.

5. İlaçlar
Birçok ilaç yanıltıcı sonuçlara neden olabilmektedir. Bu nedenle örnek toplamaya başlamadan 3 gün  öncesinden itibaren ilaç kullanılmaması önerilmektedir, ancak
sürekli kullandığınız ilaçlarınızı kesme konusunda  lütfen doktorunuza danışınız!

Yanlış sonuçlara neden olabilen ilaçlar: asetaminofen, aspirin, MAO inhibitörleri, metildopa, levodopa, fenotiyazinler, chlorpromazine, promazine, phenothiazines, reserpine, kafein, lityum, eritromisin, tetrasiklinler, aminofilin ve diğer birçok ilaç.
   
Doğru tanı ve uygun tedavi kararı, güvenilir ve doğru test sonuçları ile mümkündür. Bu nedenle idrar toplarken yukarıda belirtilen koşullara özen gösterilmesi çok önemlidir

                                                                             
                                                                                    Geçmiş olsun dileklerimizle ;
                                                                                 Büyük İstanbul Laboratuvarları

0 282 654 55 25
Bu internet sitesinin tüm hakları saklıdır ve Büyük İstanbul Laboratuvarına aittir.