KEMİK ERİMESİ (OSTEOPOROZ)

Osteoporoz, kemik kütlesinin azalması ve kemiğin yeniden  yapılanmasının bozukluğu ile ortaya çıkan, kemik kırılganlığında artış ve kırıklara yatkınlık ile karakterize bir hastalıktır.          Kemik dokusundaki kayıp ve kemik yenilenmesinin bozulması sıklıkla yaşlanmaya bağlı ortaya çıkar. Her iki cinste de 40 yaş üzerinde kemik kaybı başlamasına rağmen kadınlarda özellikle menopoz sonrası kemik kaybı çok hızlanır.

Risk Faktörleri ;
Menopoz ve erken menopoz,
Fiziksel aktivite ve hareketliliğin azlığı,
Sigara, alkol ve fazla miktarda kafeinli içecek tüketme,
Fazla doğum yapmak, uzun süreli emzirme,
Şeker hastalığı, tiroid bezinin fazla çalışması,
Kortikosteroidler, antiepileptik ilaçlar ve tiroid ilaçlarının uzun süre kullanımı. 
 
Osteoporozun Belirtileri ;
Bel ve sırt ağrısı, kollarda ve bacaklarda ağrı,
Küçük travmalarda oluşan kırıklar, özellikle el bileği, kaburga ve kalça kırıkları.

Osteoporozun Tanısı ;
Osteoporozun tanısı için kemik mineral dansite (BMD) ölçümü ve laboratuvar testlerinden yararlanılmaktadır. BMD, laboratuvar testlerine göre hastalığın daha geç dönemlerinde bulgu verir. Ancak BMD ile laboratuar testlerinin birlikte uygulanması tanıda daha çok önem arz etmektedir. Ayrıca tedavinin izlenmesi için de testlerin uygulanması gereklidir. Kullanılan testlerin bazıları Kemik Alkalen Fosfataz, CTX CROSSLAPS, Piridinolin ve NTX olarak rutine girmiştir.

Osteoporozun Tedavisi ;
Tedavide amaç, kemik kaybının azaltılması, kemik kütlesini artırmak ve kırık oluşumunun  önlenmesidir. Diyetle yeteri kadar kalsiyum, protein, karbonhidrat ve yağların tüketilmesi,
Hekim kontrolünde Estrogen tedavisi uygulanması. Düzenli hekim kontrolü ve önerilen egzersizlerin düzenli olarak yapılması.

0 282 654 55 25
Bu internet sitesinin tüm hakları saklıdır ve Büyük İstanbul Laboratuvarına aittir.